پوست خشک به عنوان رایج ترین نوع پوست در نیمکره شمالی، گرچه ممکن است خشک و بی آب باشد اما با ظرافت و زیبایی اش شناخته می شود. پوستی با ظاهر صاف و بدون منافذ آشکار که اگر با احساس کشیدگی و ناراحتی همراه نبود، می توانست ایده آل ترین نوع پوست باشد. خطوط نازک ناشی از بی آبی در نواحی ظریف پوست نظیر اطراف چشم، دهان و گاهی گونه، ایجاد می شود و پوست در تمام صورت خشن دیده می شود.در زمستان، ممکن است ترک بخورد و خون ریزی کند.

خشکی پوست چه مزمن باشد چه موقت و گذرا، می تواند ناشی از فقدان لیپید های اپی درم باشد که خود به دنبال دلایل مختلف زیر رخ می دهد:

  • مقدار ناکافی مایعات در لایه شاخی پوست، منجر به ضعیف شدن لایه هیدرولیپیدی در سطح پوست می شود. این لایه محافظتی نازک و ضعیف، به راحتی می تواند تحت تاثیر شوینده های آسیب رسان، آب و هوای خشک، گرم و یا سرد از بین برود. در واقع، پوست خشک، معمولا دهیدراته (کم آب) است.
  • کمبود سبوم که ناشی از درمان های خشک کننده است.
  • کمبود سبوم و تعریق که در سالمندان شایع است، منجر به از دست دادن آب از سطح پوست می شود.
  • در پایان، دلایل ژنتیکی: خشکی پوست در بیماریهایی نظیر اگزما یا ایکتیوز هم می تواند بروز کند که در چنین حالتی با علائمی نظیر زبری، ظاهر خشن و تمایل به پوسته ریزی غیر طبیعی به خصوص در بازوها و ساق پا قابل تشخیص است.
  • مواجهه با سرما و آفتاب، تماس مکرر با آب سخت، رژیم غذایی که از نظر اسیدهای چرب ضروری کمبود دارد و استفاده از وسایل آرایشی نامناسب، خشکی پوست و علائم ناخوشایند آن را بدتر می کنند. اما دلیلی برای عقب نشینی وجود ندارد. چند راه حل ساده به این احساسات ناخوشایند پایان می دهد.

چند راه حل ساده:

1

مهم ترین موضوع این است که روش دوش گرفتن و حمام کردن خود را اصلاح نمایید.

با بستن در حمام شروع کنید تا بتوانید از مزایای رطوبت آن در فضای بسته استفاده نمایید. هیچوقت بیشتر از 5-10 دقیقه زیر دوش قرار نگیرید تا میزان تماس با آب را به حداقل برسانید (البته گاهی وقتی از کرم نرم کننده استفاده کرده اید این کار بسیار سخت خواهد بود!). ترجیحا از آب ولرم به جای آب داغ استفاده کنید و همچنین شوینده های ملایم را جایگزین صابون های قلیایی نمایید. این صابون ها می توانند پوست را ملتهب کنند و فلور میکروبی (میکروبیوتا) محافظ آن را از بین ببرند. و نهایتا، پوست خود را به ملایمت خشک نمایید.

2

بلافاصله بعد از حمام، در حالی که پوستتان هنوز نم دارد روی آن مرطوب کننده بزنید. همین کار را وقتی صورت و دستانتان را می شویید هم انجام دهید.

3

کرم های مرطوب کننده میلکی یا لوسیون ها را انتخاب کنید.

4

کرم دست و بوم لب یا استیک لب خود را همراه داشته باشید و به دفعات مورد نیاز، استفاده نمایید.

5

اگر لازم بود دستانتان را به آب بزنید، در زیر دستکش های پلاستیکی و خشن، از دستکش های نخی استفاده کنید. و بیاد داشته باشید که همواره آنها را از سرما محافظت نمایید.

6

از مواجهه مستقیم با حرارت، برای مثال شومینه، اجتناب نمایید.

7

اگر در منزل، دستگاه رطوبت ساز دارید، درجه رطوبت آن را روی 60% تنظیم نمایید. در غیر این صورت قرار دادن یک ظرف آب روی رادیاتور هم به اندازه کافی مفید خواهد بود.

8

اصلاح پوست، باعث آسیب رساندن به آن می شود. بهترین زمان انجام آن بلافاصله بعد از دوش گرفتن و استحمام می باشد. در این زمان، موها نرم تر می باشند و راحت تر برداشته می شوند. بهتر است از تیغ های نواستفاده کنید و کرم ها یا ژل های اصلاح مو را در جهت رویش مو بمالید. به هرجهت اگر مجددا می خواهید از تیغ قبلی استفاده کنید حتما قبل از مصرف آن را با الکل ضدعفونی نمایید.

9

از تونر ها و محصولات لایه بردار و جمع کننده های منافذ با پایه الکلی اجتناب نمایید. اگر پوست خود را اسکراب می کنید از اسکراب های مکانیکی استفاده کنید و این کار را با شدت و یا برای مدت طولانی انجام ندهید.

10

در صورت بروز خارش، پوست خود را خراش ندهید و به جای آن حتما از امولیانت استفاده نمایید.

11

از شستن لباس ها با شوینده های قوی و معطر اجتناب نمایید.

12

از پوست خود با استفاده از ضدآفتاب هایی که با فنوتیپ پوستی و همچنین میزان مواجهه شما تناسب دارد محافظت نمایید.

این نکات می تواند به حفظ سلامتی پوست شما کمک نماید.